pixel
pixel
pixel
pixel

Blog

5. december, 2010
pixel
Dominik Senica - Slovenski mladinski ženski tenis
Slovenski mladinski tenis je od osamosvojitve naprej igral pomembno vlogo na mednarodni sceni. Slovenke so dosegale odmevne rezultate tako v posamični kot tudi v ekipni konkurenci. Barbari MULEJ, ki je kot prva Slovenka leta 1992 zmagala na prestižnem tekmovanju Orange Bowl, je sledila generacija deklet v kateri so bile Katarina SREBOTNIK, Tina PISNIK, Maja MATEVŽIČ, Petra RAMPRE in Tina HERGOLD, ki so med drugim osvojile naslove evropskih in mladinskih svetovnih prvakinj v kategorijah do 14, 16 in 18 let, uspešne pa so bile tudi kot posameznice. Tina PISNIK je tako leta 1997 kot druga Slovenka osvojila znameniti Orange Bowl, pomembno vlogo pa so imele tudi na turnirjih za Grand Slam, kjer se je med zmagovalke leta 1998 vpisala Katarina SREBOTNIK.
Če danes kot merilo uspešnosti v mladinskem tenisu vzamemo rezultate oziroma tekmovalne uspehe na domačih in mednarodnih tekmovanjih v kategorijah od 12 do 18 let je trenutno stanje takšno, da je domet ženskega mladinskega tenisa po mojem mnenju mnogo višji kot kažejo mednarodni rezultati. Imamo kar nekaj perspektivnih in kvalitetnih mladih igralk, vendar vrhunske mednarodne rezultate dosega trenutno samo 15-letna Nastja Kolar. Ostale igralke njene generacije in še nekoliko mlajše pa svoje mesto na mednarodni sceni s prvimi pravimi koraki šele iščejo.
V zadnjem obdobju, ko sem del mladinskih reprezentančnih selekcij kotkapetan-koordinator tudi sam, sta bila v ekipnem merilu dosežena odmevnejša rezultata leta 2004 in 2005. Leta 2004 je trojka Maša Zec Peškirič, Polona Reberšak in Tina Obrez osvojila 1. mesto na evropskem ekipnem prvenstvu do 18 let. Nekoliko mlajša generacija s Polono Hercog, Jasmino KAJTAZOVIČ, Mašo GRGAN in Dalilo JAKUPOVIČ je leto pozneje dosegla kar dva odmevna rezultata in sicer drugo mesto na evropskem ekipnem in četrto mesto na svetovnem ekipnem prvenstvu do 14 let.
Sicer pa je v teh letih najbolj pomembno, da se igralke in igralci kalijo in nabirajo kilometrino na mednarodni mladinski sceni, saj velika večina vrstnikov iz vsega sveta tekmuje prav tam. Tako bodo bolj pripravljeni za vstop v profesionalni tenis. Nekaterim zgoraj omenjenim je ta velik korak iz mladinske v člansko konkurenco uspelo storiti, nekaterim ne. Dejstvo je, da dobri rezultati v mladinski konkurenci še zdaleč ne zagotavljajo uspeha v članski konkurenci, vendar pa vseeno pokažejo ali gre igralec/igralka v pravo smer.
Težava se pojavi, ko mladi igralci zaidejo s prave poti. Starši se odločajo za nekakšno samosvojo pot s katero se želijo odlepiti od konkurence, a ne po kakovosti temveč po načinu dela. Če se to zgodi takrat, ko posameznik res odstopa in išče sredino za kakovostnejše delo je to pozitivno. Vendar pri večini se to zgodi zgolj zaradi neučakanosti in težkega bremena, ki jim ga nalaga konkurenca. Želijo nekakšno hitro pot brez pravega cilja in takšna teniška zabloda se hitro konča. 
Zato je zelo pomembno, da so mladinke in mladinci pravilno vodeni z jasno postavljenimi cilji. V tem obdobju je namreč potrebno spoznati vse plati tenisa, to ni zgolj samo teniška igra.

Pri vsem tem imajo veliko vlogo tako starši kot tudi trenerji, vendar mora biti v prvi vrsti igralec tisti, ki želi delati, tekmovati, potovati in se odreči marsikateri najstniški pregrehi, trenerji in starši pa mu na tej poti lahko le pomagajo.
 
Dominik Senica, kapetan – koordinator ženskih mladinskih reprezentanc.
pixel
pixel
pixel
pixel
pixel